23 i 24 sierpnia w sali degustacyjnej Winnicy Dwie Granice odbył się II Konkurs Polskich Win Jasło 2015.
Wina z całej Polski oceniało znakomite Jury:
Piotr Kamecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Mistrz Polski Sommelierów 1998, finalista Mistrzostw Europy Sommelierów w Reims 1998, finalista Mistrzostw Świata Sommelierów w Montrealu 2000, członek Komisji Dydaktycznej Światowego Związku Sommelierów (ASI), doradca Funduszu Ipopema Fine Wine, Prezes Wine Taste, członek zarządu w Winkolekcja, juror Mistrzostw Świata i Mistrzostw Europy Sommelierów,
Adam Pawłowski – jako pierwszy Polak w historii, zdobył tytuł Master Sommelier, od 4 lat jako head sommelier zarządza zespołem sommelierów w restauracji Northcote, wyróżnionej 2 gwiazdkami Michelin, odpowiedzialny za kartę win liczącą ok. 600 pozycji, która co roku znajduje się w czołówce najlepszych kart win Wielkiej Brytanii. Mistrz Polski Sommelierów 2014. Zwycięzca zawodów Sommelierów Sud de France 2013, finalista UK Best Sommelier 2011/2014. Członek The Court of Master Sommeliers, Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Academy of Food and Wine Service, Ateliers Ruinart, Ordre des Coteaux de Champagne, Chaîne des Rôtisseurs.
Andrzej Strzelczyk – sommelier w 5-gwiazdkowym hotelu Le Régina w Warszawie, wielokrotny medalista mistrzostw Polski sommelierów (2010, 2015 – II miejsce, 2008, 2009, 2011 – III miejsce, 2012), mistrz Polski Sommelierów 2012 i 2013, ukończył z wyróżnieniem trzeci poziom międzynarodowego kursu Wine and Spirit Education Trust (WSET), w jury: Coupe Georges Baptiste, International Wine and Spirits Competition oraz EnoExpo, w 2012 roku rozpoczął naukę w Weinakademie Österreich w Rust, doradca sieci sklepów Żabka i Freshmarket w zakresie wina
Paweł Demianiuk – Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów 2011, oraz zdobywca III miejsca w 2012 i 2015 roku. Srebrny medalista konkursu Gagennau Young Sommelier. Sommelier restauracji ThaiThai, autor karty win nagradzonej przez magazyn Wine Spectator
Kamil Wojtasiak – Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, ukończył kurs WSET Advanced. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach (m.in w Le Régina i Tamka43), obecnie związany jako sommelier z Butchery& Wine. Vice Mistrz Polski Sommelierów 2013. Grand Prix Magazynu Wino – autor najlepszej restauracyjnej karty win 2014. Miedzynarodowy Mistrz Sommelierów Litwy 2014.
Tomasz Kolecki – Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów w 2007 – 2010 r. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburgu (2010) oraz Tokio (2013). Certified CMS oraz Adavanced WSET. Przewodniczący Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Arbiter m.in. na Mistrzostw Polski Sommelierów, finału światowego Coupe Georges Baptiste, ITQI (Bruksela) i IWSC (Londyn). Jest także felietonistą Pulsu Biznesu, autorem wielu kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator. Ekspert i doradca portalu Winezja.pl oraz sieci sklepów Biedronka.
Galeria: