Przechowywanie wina jest bardzo istotne i należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim temperatura miejsca, w którym przebywają butelki nie powinna przekraczać 20 stopni Celsjusza. Miejsce powinno być też zacienione lub kompletnie ciemne. Pamiętajmy, że minusowe temperatury również nie są wskazane i warto mieć to na względzie zimą, kiedy to przez przypadek może zdarzyć się, że zostawimy zakupione wino w samochodzie.
Wino powinno leżeć w pozycji poziomej. Dzięki temu korek zawsze będzie wilgotny, co zapobiegnie jego wyschnięciu i przedostaniu się powietrza do środka butelki.
Oczywiście najlepszym miejscem do przechowywania wina jest piwniczka na wino, jednak w sytuacji kiedy nie mamy do takiej dostępu można skorzystać z chłodziarki na wino. W miejscu zamieszkania można też wykorzystać stojaki na wino, zrobić specjalne półki. Staramy się unikać zmiennej temperatury przechowywania, dlatego odradza się przechowywanie wina w kuchni. Jak wiadomo, podczas prac kuchennych temperatura otoczenia może ulegać zmianie. Wino trzymamy też z dala od kaloryferów.
Częstym pytaniem jest też co zrobić z otwartym winem, które chcemy zostawić na później. Koniecznie chowamy takie wino do lodówki i szczelnie zatykamy. Można zaopatrzyć się w specjalne zatyczki do wina, które mogą też odpompować powietrze z pustej przestrzeni butelki lub po prostu wepchnąć korek. Pamiętajmy, że mimo wszystko otwarte wino może znajdować się w lodówce nie dłużej niż kilka dni.
Stosując się do tych kilku prostych zasad unikniemy sytuacji, kiedy zakupione przez nas wino straci na jakości i będziemy mogli cieszyć się jego pełnymi walorami smakowymi i zapachowymi.
Zobacz też nasze wina polskie.