Jakie powinny być warunki w dobrej piwnicy na wino?
Bez względu na lokalizację, aby przechowywać wino w odpowiednich warunkach trzeba przestrzegać kilku kluczowych zasad.
Jakie powinny być warunki w dobrej piwnicy na wino?
- Temperatura, wilgotność i oświetlenie w piwnicy na wino.
- Zacznijmy od temperatury, która powinna być stała. Najgorszą rzeczą jaką możemy zaserwować naszemu winu to gwałtowne zmiany temperatury. Oczywiście temperatura może
- ulegać zmianie, zwłaszcza przy zmianie pór roku, jednak zmiany te muszą być powolne. Idealna temperatura to około 12°C. Nie powinno doprowadzić się do tego, żeby spadła poniżej
- 7°C lub przekroczyła 20°C.
- Piwnica powinna być dobrze wentylowana i wietrzona, aby zapobiec rozwojowi nadmiernej ilości pleśni. Wzorowy poziom wilgotności to pomiędzy 70% a 80%. Korki w butelkach nie
- mogą wyschnąć. Do tego wszystkiego dochodzi też kwestia oświetlenia. W piwnicy powinno być ciemno, natomiast światło włączamy tylko wtedy kiedy potrzeba. Oświetlenie powinno
- być delikatne, aby nie narażać wina na szkodliwe zbyt mocne promienie.
Ważne czynniki związane z przechowywaniem wina.
Bardzo ważną kwestią są też inne przechowywane w piwnicy przedmioty i wydzielane przez nie zapachy. Wszelkie obce zapachy po dłuższym oddziaływaniu po prostu przenikną do wina. Unikajmy więc trzymania w tym pomieszczeniu paliwa, farb, środków chemicznych a nawet warzyw! Zadbajmy też o to aby nie narażać naszych butelek na silne wstrząsy podczas różnych prac w budynku. Nie lokujmy piwnicy w pobliżu ruchliwej drogi czy torów kolejowych.
Pozostałe kwestie to już tak na prawdę indywidualne preferencje związane z potrzebami i zasobnością portfela. Musimy dostosować wielkość piwnicy, wybrać lokalizację (podziemia domu, garaż, piwnica w bloku, specjalny budynek), zadbać o półki, regały lub inne rozwiązanie, które zapewni miejsce do leżakowania. Ważne żeby butelki były poukładane w pozycji leżącej.
Zadbajmy o to żeby w piwnicy znajdował się termometr i higrometr, aby mieć temperaturę i wilgotność pod kontrolą. Nie przechowujmy też nic w kartonach, które z czasem po prostu gniją.
Po spełnieniu wszystkich powyższych zasad, możemy już nie martwić się o to czy nasza kolekcja win starzeje się w dobrych warunkach.