Wino jest przez wielu traktowane jako przedmiot kolekcjonerski i inwestycja na przyszłość. Dlatego nie brakuje na świecie ludzi, którzy za butelkę wyjątkowego wina są w stanie zapłacić prawdziwy majątek. Co wpływa na wyjątkowość takiego wina? Czynników jest kilka.
Dlaczego wino potrafi być tak drogie?
Przede wszystkim cenę wina napędza historia z nim związana. Przykładowo wino Château Lafite z 1787 roku, czyli z roku, w którym Amadeusz Mozart ukończył swoje dzieło „Eine kleine Nachtmusik” kosztuje jakieś 160 tysięcy dolarów. Pomijamy fakt, że wino podobno nie nadaje się już do picia, posiada jednak ogromną wartość kolekcjonerską. Roczniki, w których miały miejsce jakieś ważne i przełomowe wydarzenia bardzo zyskują na wartości.
Bardzo istotny jest również szczep winogron i cały proces winifikacji. Cenione są szczepy trudne w uprawie, wymagające większego nakładu pracy i co za tym idzie większymi kosztami produkcji. Oczywiście tak samo istotne jest miejsce w którym rośnie winorośl. Wartość ziemi, warunki klimatyczne, rodzaj gleby. Wszystko to buduje wartość. Należy też dodać, że najdroższe wina świata starzeją się w beczkach. Jest to dużo trudniejsze od przechowywania wina w stalowym zbiorniku. Wpływa to na prestiż, jak również na walory smakowe wina. Należy też wspomnieć, że jak w każdym przedmiocie kolekcjonerskim tak również i winie na cenę wpływa liczba wyprodukowanych butelek czyli nakład.
Ile kosztowały najdroższe wina? Rekordziści
Na koniec przedstawiamy małe zestawienie rekordowych sprzedaży.
- Rekordzistą jest wino Screaming Eagle Cabernet Sauvignon z roku 1992. W 2000 roku na aukcji charytatywnej w Napa Valley kupiono je za 500.000 dolarów. Wino zostało uznane przez amerykańskich znawców za wino wybitne, niemal perfekcyjne.
- Za 225.000 dolarów sprzedane zostało wino Château Margaux z roku 1787 co daje mu drugą pozycję w zestawieniu. Było to wino ze zbiorów Thomasa Jeffersona.
- Cenę 168.000 dolarów i trzecie miejsce osiągnęło wino Kalimna Cabernet Sauvignon Ampoule z 2004 roku. Wino miało nakład jedynie 12 butelek i zostało wyprodukowane na zamówienie.
Należy dodać, że jest jeszcze wiele win o wartości zbliżonej do win powyżej, które są w rękach kolekcjonerów. Kto wie za jakie kwoty mogą być kiedyś sprzedane.
Jeżeli chodzi o najdroższych obecnie producentów to warto wymienić dwóch. Henri Jayer Richebourg Grand Cru produkujące czerwone wino z Burgundii oraz Domaine Romanée-Conti, którego cena sięga 170 tysięcy złotych. W Polsce najpopularniejszy jest Château Pétrus, którego cena to około 9000 złotych.
My jako producent z Polski możemy liczyć na to, że w dalekiej przyszłości któraś z naszych butelek stanie się przedmiotem pożądania, o który możni będą walczyć na aukcjach. Jest to pewnie daleka perspektywa, ale wiara w polskie wino jest w nas silna.