IV Konkurs Polskich Win Jasło 2017 zakończony! ️Czwarty raz odbył się on w naszej winiarni.
Ponad 200 win wymusiło rozłożenie wydarzenia na dwa dni. W jury zasiedli najlepsi sommelierzy z naszego kraju.
Tomasz Kolecki – Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów w 2007 – 2010 r. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburgu (2010) oraz Tokio (2013). Certified CMS oraz Adavanced WSET. Przewodniczący Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Arbiter m.in. na Mistrzostw Polski Sommelierów, finału światowego Coupe Georges Baptiste, ITQI (Bruksela) i IWSC (Londyn). Jest także felietonistą Pulsu Biznesu, autorem wielu kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator. Ekspert i doradca portalu Winezja.pl oraz sieci sklepów i restauracji.
Piotr Kamecki – Prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Mistrz Polski Sommelierów 1998, finalista Mistrzostw Europy Sommelierów w Reims 1998, finalista Mistrzostw Świata Sommelierów w Montrealu 2000, członek Komisji Dydaktycznej Światowego Związku Sommelierów (ASI), doradca Funduszu Ipopema Fine Wine, juror Mistrzostw Świata i Mistrzostw Europy Sommelierów.
Adam Pawłowski – jako pierwszy Polak w historii, zdobył tytuł Master Sommelier, pd 4 lat jako head sommelier zarządza zespołem sommelierów w restauracji Northcote, wyróżnionej 2 gwiazdkami Michelin, odpowiedzialny za kartę win liczącą ok. 600 pozycji, która co roku znajduje się w czołówce najlepszych kart win Wielkiej Brytanii. Mistrz Polski Sommelierów 2014. Zwycięzca zawodów Sommelierów Sud de France 2013, finalista UK Best Sommelier 2011/2014. Członek The Court of Master Sommeliers, Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Academy of Food and Wine Service, Ateliers Ruinart, Ordre des Coteaux de Champagne, Chaîne des Rôtisseurs.
Filip Szaciłowski – sommelier w wine barze Kieliszki na Próżnej uznanym wine barem roku przez Magazyn Wino. Uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów; w tym roku zajął 9 miejsce.
Kamil Wojtasiak – członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, ukończył kurs WSET Advanced. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach (m.in w Le Régina i Tamka43), obecnie związany jako sommelier z Butchery& Wine. Vice Mistrz Polski Sommelierów 2013. Grand Prix Magazynu Wino – autor najlepszej restauracyjnej karty win 2014. Miedzynarodowy Mistrz Sommelierów Litwy 2014.
Łukasz Głowacki -A.S.I. Diploma, Sommelier SSP, WSET Advanced, Court of Master Sommelier Certified, Mistrz i Wicemistrz Polski Zachodniej Sommelierów.
Adam Tomczak – Sommelier SSP, A.S.I. Diploma, Mistrz i Wicemistrz Sommelierów Polski Zachodniej Sommelierów.
Michał Jancik – Sommelier SSP, WSET Advanced, wykładowca sensoryki na Uniwersytecie Jagiellońskim. Konsultant sieci handlowej Lidl Polska. Mistrz Polski Sommelierów z roku 2000. Półfinalista Mistrzostw Europy Sommelierów w latach 1996, 2000. Zdobywca pierwszego miejsca w Konkursie Młodych Sommelierów Sopexa 1997 w Warszawie, oraz półfinalista Mistrzostw Świata Sommelierów 1998, w Wiedniu. Zdobywał wyróżnienia magazynu Wine Spectator za komponowane przez siebie karty win.
Galeria: