26 sierpnia w sali degustacyjnej Winnicy Dwie Granice odbył się III Konkurs Polskich Win Jasło 2016. W tej edycji konkursu udało nam się zdobyć 2 medale!
Nasze Rondo z roku 2013 zdobyło bardzo silny srebrny medal. Było to beczkowane, wytrawne wino w stu procentach z odmiany rondo. Okazuje się, że czasem dobrze zatrzymać trochę wina ze starszych roczników na konkursy.
Brązowy medal otrzymało nasze nowe wino Joanita z roku 2015. Jest to wytrawne wino z odmiany Johanniter. To wino zyskało uznanie dzięki swojej świeżości i rześkości.
Konkurs odbył się już po raz trzeci w naszej winarni w Przysiekach.
Wina z całej Polski oceniało znakomite Jury:
Wiesław Wysokiński – Członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Sommelier Centrum Wina, Wiesław w winie szuka intensywnych doznań smakowych, emocji, charakteru stworzonego przez talent winiarza i magię miejsca. Przełamał stereotyp trudnego wina, zarezerwowanego tylko dla znawców i elit. Po 15 latach spędzonych w Australii wrócił nie tylko z imponującą wiedzą o winie, ale przede wszystkim ze świadomością, że wino może być obecne w codziennym życiu. Jego pasja przerodziła się w sposób na życie i nią zaraża innych.
Adam Pawłowski – jako pierwszy Polak w historii, zdobył tytuł Master Sommelier, od 4 lat jako head sommelier zarządza zespołem sommelierów w restauracji Northcote, wyróżnionej 2 gwiazdkami Michelin, odpowiedzialny za kartę win liczącą ok. 600 pozycji, która co roku znajduje się w czołówce najlepszych kart win Wielkiej Brytanii. Mistrz Polski Sommelierów 2014. Zwycięzca zawodów Sommelierów Sud de France 2013, finalista UK Best Sommelier 2011/2014. Członek The Court of Master Sommeliers, Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Academy of Food and Wine Service, Ateliers Ruinart, Ordre des Coteaux de Champagne, Chaîne des Rôtisseurs.
Andrzej Strzelczyk – sommelier w 5-gwiazdkowym hotelu Le Régina w Warszawie, wielokrotny medalista mistrzostw Polski sommelierów (2010, 2015 – II miejsce, 2008, 2009, 2011 – III miejsce, 2012), mistrz Polski Sommelierów 2012 i 2013, ukończył z wyróżnieniem trzeci poziom międzynarodowego kursu Wine and Spirit Education Trust (WSET), w jury: Coupe Georges Baptiste, International Wine and Spirits Competition oraz EnoExpo, w 2012 roku rozpoczął naukę w Weinakademie Österreich w Rust, doradca sieci sklepów Żabka i Freshmarket w zakresie wina
Paweł Demianiuk – Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów 2011, oraz zdobywca III miejsca w 2012 i 2015 roku. Srebrny medalista konkursu Gagennau Young Sommelier. Sommelier restauracji ThaiThai, autor karty win nagradzonej przez magazyn Wine Spectator
Kamil Wojtasiak – Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, ukończył kurs WSET Advanced. Pracował w najlepszych warszawskich restauracjach (m.in w Le Régina i Tamka43), obecnie związany jako sommelier z Butchery& Wine. Vice Mistrz Polski Sommelierów 2013. Grand Prix Magazynu Wino – autor najlepszej restauracyjnej karty win 2014. Miedzynarodowy Mistrz Sommelierów Litwy 2014.
Tomasz Kolecki – Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Mistrz Polski Sommelierów w 2007 – 2010 r. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburgu (2010) oraz Tokio (2013). Certified CMS oraz Adavanced WSET. Przewodniczący Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Arbiter m.in. na Mistrzostw Polski Sommelierów, finału światowego Coupe Georges Baptiste, ITQI (Bruksela) i IWSC (Londyn). Jest także felietonistą Pulsu Biznesu, autorem wielu kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator. Ekspert i doradca portalu Winezja.pl oraz sieci sklepów Biedronka.
Dziękujemy za zdjęcie grupowe Pani Katarzynie Korzeń.
Galeria: