V Konkurs Polskich Win Jasło 2018

23 i 24 sierpnia w naszej winiarni odbył się już po raz piąty Konkurs Polskich Win Jasło 2018.

Do Konkursu zgłoszono w sumie 205 win. Najwięcej, bo 97 w kategorii win białych i w tej właśnie kategorii przyznano największą ilość medali, 39.

W sumie jury, pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego przyznało 72 medale: 12 złotych, 19 srebrnych i 41 brązowych oraz 3 tytuły Championa za najwyższą zdobytą punktację w kategoriach: wino białe, czerwone i różowe. Wino, które zdobyło najwyższą ilość punktów w całym Konkursie otrzymało nagrodę Grand Prix Konkursu.

Podczas V Konkursu Polskich Win jurorami byli:

  • Tomasz Kolecki – Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007 – 2010, wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata w Sofii, Santiago de Chile, Strasburgu oraz Tokio. Przewodniczący Komisji Dydaktycznej SSP, ASI Diploma International. Szef Jury i arbiter m.in. Mistrzostw Polski Sommelierów, Coupe Georges Baptiste, Baltic Sommelier Cup, Young Sommeliers European Cup, Konkursu Win Polskich Jasło, Grand Prix Magazynu Wino, ITQI Bruksela, IWSC i wielu innych. Felietonista m.in. Pulsu Biznesu, Horeca.pl. Autor kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator.
  • Piotr Kamecki – to jedna z najważniejszych postaci branży wina w Polsce. Od lat pełni funkcję Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Mistrz Polski Sommelierów z 1998 r., finalista Mistrzostw Europy Sommelierów 1998 r. w Reims i Mistrzostw Świata Sommelierów w 2000 r. w Montrealu. Wieloletni Prezes Zarządu Centrum Wina, obecnie partner w firmie Winkolekcja i twórca Wine Taste by Kamecki. Autor tekstów o winie w magazynach Lavie i High Living.
  • Szymon Milonas – certyfikowany nauczyciel Wine&Spirit Education Trust i importer wina, sędzia konkursów i zawodów winiarskich. Absolwent kursów Society of Wine Educators, French Wine School, Court of Master Sommeliers. Uczestnik programów telewizyjnych na temat wina. Członek Zarządu Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
  • Wiesław Wysokiński – członek zarządu i współzałożyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Przez 15 lat mieszkał w Australii, gdzie ukończył Wine Appreciation and Service Course. Współpracuje z Primum Familiae Vini zrzeszającej najbardziej prestiżowe rodziny winiarskie z całego świata, prowadzi kolacje degustacyjne i największe w Polsce wydarzenie winiarskie Kocham Wino Fest.
  • Kamil Wojtasiak – Mistrz Polski Sommelierów 2018, Prix du Sommelier 2018 AIG, I miejsce w Międzynarodowych Mistrzostwach Polski Młodych Sommelierów 2017, ASI Sommelier Diploma, I miejsce w Bodegas Protos Grand Prix Open Championship Wilno, Litwa 2014, Wicemistrz Polski Sommelierów 2013, sommelier i general manager warszawskiej restauracji Butchery&Wine (Michelin BIB Gourmand)
  • Filip Szaciłowski – Sommelier SSP, jeden z najlepszych młodych sommelierów w kraju, sommelier i general manager w Kieliszkach na Próżnej (Michelin BIB Gourmand), wybranego przez Magazyn Wino najlepszym wine-barem w Polsce
  • Wojciech Dubis – szef gastronomii i head sommelier Hotelu Wellness ProVita**** w Kołobrzegu. Z winem związany od ponad 18 lat. Pasjonat jakości zarówno w serwisie, jak i w kuchni. Jak sam mówi jakość powinna zaczynać się na pierwszej, a kończyć na ostatniej stronie Menu – niezależnie, czy to karta win, dań, czy baru. Zgadza się z twierdzeniem Platona, że jakość to pewien stopień dążenia do doskonałości. I do niej dąży. Propagator kultury wina, który w ciągu roku na kilkunastu swoich “Wieczorach przy winie” opowiada, ocenia i inspiruje…
  • Dominik Węsierski – Sommelier SSP, pasjonat świata winiarskiego. Certyfikowany przez Court of Master Sommeliers i Wine and Spirit Education Trust, ASI Diploma International, oraz Mistrz Polski Zachodniej Sommelierów 2016.

Partnerami Konkursu jest Miasto Jasło oraz Województwo Podkarpackie.

Patronat medialny zapewniają: Czas Wina, Ferment. Pismo o winie, Vinisfera, Stowarzyszenie Kobiety i Wino, Food Service, Przegląd Gastronomiczny, Nasze Winnice, Fundacja Pro Carpathia, Polski Portal Enoturystyczny. Winnicomania

Wodę dostarcza Cisowianka Perlage.

Wspera nas też Pracownia Reklamy Grafika.