VIII Konkurs Polskich Win Jasło 2021

Już po raz ósmy w gościnnych progach naszej winiarni odbył się Konkurs Polskich Win.
5 i 6 sierpnia elita sommelierów oceniała wina z całej Polski. Konkurs organizowany był przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Wszystkich na miejscu przywitał właściciel winnicy – Marek Nowiński.  Oceniono 191 win zgłoszonych do Konkursu przez 53 producentów.

W Jury VIII Konkursu Polskich Win zasiadali:

Tomasz Kolecki – przewodniczący jury i komisji nr 2
Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007 – 2010, wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata w Sofii, Santiago de Chile, Strasburgu oraz Tokio. Przewodniczący Komisji Dydaktycznej SSP, ASI Diploma International. Szef Jury i arbiter m.in. Mistrzostw Polski Sommelierów, Coupe Georges Baptiste, Baltic Sommelier Cup, Young Sommeliers European Cup, Konkursu Win Polskich Jasło, Grand Prix Magazynu Wino, ITQI Bruksela, IWSC i wielu innych. Felietonista m.in. Pulsu Biznesu, Horeca.pl. Autor kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator.

Piotr Kamecki – przewodniczący komisji nr 1
Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Wiceprezydent Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów – ASI – Association de la Sommellerie Internationale odpowiedzialny z Europę. Mistrz Polski Sommelierów z 1998 r., finalista Mistrzostw Europy Sommelierów 1998 r. w Reims i Mistrzostw Świata Sommelierów w 2000 r. w Montrealu. Wieloletni Prezes Zarządu Centrum Wina, obecnie partner w firmie Winkolekcja i twórca Wine Taste by Kamecki. Autor tekstów o winie w magazynach Lavie i High Living.

Kamil Wojtasiak
Mistrz Polski Sommelierów 2018, Mistrz Polski Młodych Sommelierów 2017, Prix du Sommelier 2018 – AIG, ASI Sommelier Diploma 2017, Reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy i Afryki Sommelierów 2020 na Cyprze.

Andrzej Strzelczyk
Ośmiokrotny  finalista Mistrzostw Polski Sommelierów. W roku 2012 zdobył tytuł po raz pierwszy. W roku kolejnym powtórzył sukces dzięki czemu miał okazję reprezentować Polskę na mistrzostwach Europy w Sanremo. W roku 2015 zdał egzamin Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów ASI – Diploma Association de la Sommellerie Internationale. W tym samym czasie zakończył program Diploma in Wines and Spirits w Weinakademie Österreich w Rust w Austrii uzyskując również tytuł ‘Weinakademiker’. Rok później po akceptacji Wine and Spirit Education Trust w Londynie rozpoczął prowadzenie kursów WSET w Polsce jako Polish Wine Academy.

Ewa Relidzyńska
Założycielka projektu Lady Sommelier, który ma na celu promowanie kultury picia wina w Polsce. Jedna z najbardziej aktywnych sommelierek w branży winiarskiej. Absolwentka szkoły Wine and Spirit Education Trust. Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich tworząca strategię i komunikację organizacji w social mediach. Na co dzień tworzy karty win w restauracjach i hotelach, gdzie prowadzi również szkolenia z zakresu obsługi, sprzedaży i wiedzy winiarskiej. Organizuje degustacje dla klientów prywatnych i firmowych. Zasiada w jury konkursów Wino na Medal, Konkursie Polskich Win w Jaśle. Współprowadząca pierwszego sommelierskiego Pucharu Mistrzów Online. Youtuberka na kanale Lady Sommelier.

Magdalena Śleziak
Sommelier w Enoteka Pergamin w Krakowie. Swoją przygodę z gastronomia zaczęła od pracy w Charlotte na Placu Szczepańskim w Krakowie. Pod okiem Andrzeja Strzelczyka w 2018 zdała WSET Level 3 i obecnie jest w trakcie zdawania WSET Level 4 Diploma w Londynie. Od maja 2016 pracuje w Enotece Pergamin, co daje jej możliwości realizacji swojej pasji i poszerzania wiedzy winiarskiej. W 2020 roku tworzona przez nią selekcja pod 400 etykiet w karcie win Enoteki została nagrodzona dwoma kieliszkami Best of Award of Excellence przez magazyn Wine Spectator.

Anna Musialik
Manager gastronomii i sommelier w firmie Silver Catering. Ukończyła „Level 3 Award In Wines” w Wine & Spirit Education Trust. Pełnomocnik Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich na region łódzki. Od 2018 roku współtworzy projekt „Winne Kobiety”, który otrzymał Honorowy Patronat Prezydenta Miasta Łodzi. Pisała o tematach winiarskich dla „Biznes, Restauracje & Catering”, „Mistrz Branży”, czy „Magazif”. Jest również jednym z trenerów w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti w Łodzi.

Patryk Nowak
Sommelier Profesjonalny Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Certified Sommelier Court of Master Sommeliers, ukończył również WSET Level 3 Award in Wine. Obecnie pracuje jako sommelier w restauracji “Koneser Grill” w Warszawie.

Jakub Filipek
Umiejętności i pasję rozwijał pracując w najlepszych krakowskich restauracjach. Obecnie pracuje jako Head Sommelier w krakowskiej restauracji Albertina. Posiada tytuł ASI Diploma Gold, Certifikowanego Sommeliera Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz Mistrza Polski Młodych Sommelierów w 2019 roku. Absolwent kursów organizowanych przez prestiżowe międzynarodowe organizacje takie jak WSET i CMS.

Konrad Potejko
Absolwent studiów na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska. Współtwórca kursu wiedzy o winie WINO+. Sommelier Profesjonalny w ramach Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów. Od ponad 20 lat związany z branżą winiarską, zdobywający swoje doświadczenie w gastronomii, sklepach specjalistycznych, oraz pracując po stronie importerów. Dzieli się swoją wiedzą na temat wina, opowiadając o nim w sposób precyzyjny i zrozumiały na szkoleniach i warsztatach.

Wina oceniane były w ciemno w siedmiu kategoriach: polskie wina białe wytrawne, białe półwytrawne i półsłodkie, musujące, różowe, czerwone, słodkie oraz specjalne.

Partnerem Konkursu było Miasto Jasło oraz Winnica Dwie Granice.

Patronat medialny zapewnili: Aqua Vitae, Czas Wina, EnoPortal.pl, Food Service, Nasz Winnice, News Gastro, Poradnik Restauratora, Portal Ouichef.pl,  Przegląd Gastronomiczny, Spirits.com.pl, Spirits Tasting Club, Szef Kuchni, Winnicomania.

Sponsorem wody na Konkurs był Domowy Niezbędnik.
Wspierała nas również Pracowania Reklamy „Grafika”.